# TCS Aptitude Questions with solutions

Tcs aptitude questions with answers:

1 . A box of 150 packets consists of 1kg packets and 2kg packets. Total weight of box is 264kg. How many 2kg packets are there ?

Sol) x= 2 kg Packs

y= 1 kg packs

x + y = 150 ………. Eqn 1

2x + y = 264 ………. Eqn 2

Solve the Simultaneous equation; x = 114

so, y = 36

ANS : Number of 2 kg Packs = 114.

2 . My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N70W. What is the local time when my plane landed?

a)6:00 am b) 6:40am c) 7:40 d) 7:00 e) 8:00

Sol) The destination place is 80 degree west to the starting place. Hence the time difference between these two places is 5 hour 20 min. (=24hr*80/360).

When the flight landed, the time at the starting place is 12 noon (2 AM + 10 hours).

Hence, the time at the destination place is 12 noon – 5:20 hours = 6: 40 AM

3 . The size of the bucket is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per millisecond. A programmer sends a program to receiver. There it waits for 10 milliseconds. And response will be back to programmer in 20 milliseconds. How much time the program takes to get a response back to the programmer, after it is sent?

Sol) see it doesn’t matter that wat the time is being taken to fill the bucket.after reaching program it waits there for 10ms and back to the programmer in 20 ms.then total time to get the response is 20ms +10 ms=30ms

4 . Y catches 5 times more fishes than X. If total number of fishes caught by X and Y is 42, then number of fishes caught by X?

Sol) Let no. of fish x catches=p

no. caught by y =r

r=5p.

r+p=42

then p=7,r=35

5 . Three companies are working independently and receiving the savings 20%, 30%, 40%. If the companies work combinely, what will be their net savings?

suppose total income is 100

so amount x is getting is 80

y is 70

z =60

total=210

but total money is 300

300-210=90

so they are getting 90 rs less

90 is 30% of 300 so they r getting 30% discount

6 . The ratio of incomes of C and D is 3:4.the ratio of their expenditures is 4:5. Find the ratio of their savings if the savings of C is one fourths of his income?

Sol) incomes:3:4

expenditures:4:5

3x-4y=1/4(3x)

12x-16y=3x

9x=16y

y=9x/16

(3x-4(9x/16))/((4x-5(9x/16)))

ans:12/19

7 . If G(0) = -1 G(1)= 1 and G(N)=G(N-1) – G(N-2) then what is the value of G(6)?

ans: -1

bcoz g(2)=g(1)-g(0)=1+1=2

g(3)=1

g(4)=-1

g(5)=-2

g(6)=-1

8 . what’s the answer for that :

A, B and C are 8 bit no’s. They are as follows:

A -> 1 1 0 0 0 1 0 1

B -> 0 0 1 1 0 0 1 1

C -> 0 0 1 1 1 0 1 0 ( – =minus, u=union)

Find ((A – C) u B) =?

sol ) To find A-C, We will find 2’s compliment of C and them add it with A,

That will give us (A-C)

2’s compliment of C=1’s compliment of C+1

=11000101+1=11000110

A-C=11000101+11000110

=10001001

Now (A-C) U B is .OR. logic operation on (A-C) and B

10001001 .OR . 00110011

The answer is = 10111011,

Whose decimal equivalent is 187.

9 . One circular array is given(means memory allocation tales place in circular fashion) dimension(9X7) and starting add. is 3000, What is the address of (2,3)……..

Sol) it’s a 9×7 int array so it reqiure a 126 bytes for storing.b’ze integer value need 2 byes of memory allocation. and starting add is 3000

so starting add of 2×3 will be 3012.

10 . A bus started from bustand at 8.00am at the speed of 18mph and after 30 min staying at destination, it returned back to the bustand. the destination is 27 miles from the bustand. the speed of the bus 50 percent fast IN SPEED. SO AT what time it returns to the bustand?

sol) a bus cover 27 mile with 18 mph in =27/18= 1 hour 30 min. and it wait at stand =30 min.

after this speed of return increase by 50% so 50%of 18 mph=9mph

Total speed of returnig=18+9=27

Then in return it take 27/27=1 hour

then total time in joureny=1+1:30+00:30 =3 hour

so it will come at 8+3 hour=11 a.m.

So Ans==11 a.m

nice 6face….. can u explain 9th and 10th que….and one more thing…plz avoid spelling mistakes as in 9thquestion…..i like it….as u said….keep moving forward

And in 9 th question its important that we have to see two things one is Starting address that is 3000 second one is what we need to find it is (2,3)

First we need to multiply it to get how many locations we need 2 * 3 = 6

And integer needs 2 bytes for each value for that 6 * 2 = 12 memory location so 3000 + 12 = 3012 ans

For 10 th question there is a value missing and it is bus speed is 18 MPH. i hope now you can understand that problem.

this two answers are brought you by Kirthika,

Thank you for your valuable comment deborah it makes us to work more to get new good articles. I will take extra care to avoid spelling mistakes.

And Keep looking yours comments. Keep moving Forward.

what is the address of (3,2);(6,1);(1,6) in question 9??

now get started ya……….

thanks kirthi and 6face….for the explanation….and thanks for considering my comments

can u plzzz send more TCS aptitude questions on my email id…

plzz can u send me more TCS aptitude questions on my email id plzzz.

its full of intelligent question

plzzz send more questions on my mail id………… bcozz aftr 3years i want to become a gud job in tcs company……..

Thanks for comments……We will be posting about tcs interview questions part-2 in one week keep watching…….

plzz send more question on my id

plz can u send me more tcs questions with solutions.

please send me more tcs aptitude papers

please can you send me more tcs questions with solutions on my email id

I request you to kindly send me tcs question papers with solutions

I’am sorry for the incomplete sentence in my recent request kindly send tcs question papers with solutions on my email id.

plss send me more que.

I request u to kindly snd me tcs placement paper with solutions.

pls send me more tcs aps questions to my email id…. pls pls pls

I need more aps questions

pls send me tcs aps questions to my email id…..pls pls

pls send some more questions…

and help me how to solve it quickly…

i want more questions.plz say any website also.

ans of the question does not seems to be right…..address of (2,3) cant be 3012 if you are considering array as 2 bytes….what i think is (2,3) means element number 18 in the array…how come it will have an address of 3012 in memory…

thanks!!!!!!! I am from u.p board from MATHURA. I get confidence by sol your question.

sir,,,i want to know how i can work in your company ??????plz must reply….

i am B.TECH student

@ekta we appreciate your courtesy . Be strong in base langs. keep yourself updated with new technology. All the best for your future.

Regards,

Tech Twinklers Team.

send tcs aptitude questions to my email

sir/madam

please send more question papers

there is a mistake in Q no 8 .. but the final ans is correct

Nice!

PLEASE SEND ME MORE APTITUDE QUESTIONS TO MY E-MAIL ID.

I m Sorry 2 say that ,I attended TCS campus placement few months ago.But none of the question was from given the question above.I have questions that were ask and I want 2 share them but dont know how???

Thanks for your feedback dude. this is model questions which were asked in one campus interview. Using this models we need to work out similar problems. we trying to publish all latest questions. If you like to share pls send your questions to us. we will share with your name. techtwinklers@parithi.com

plz send me some more questions to my id ..plz

Nice information thanks!!!

send me some more questions with solutions to my mail

Plz send latest(2012) tcs apti questions with ans to this mailid

Its useful for me

could u plz send the latest aptitude questions with answers to my id…….

Plz send latest(2012) tcs apti questions with ans to this mailid

send me the latest tcs apti questions..thank u 🙂

i need a apptitude questions with solution

pls send recent apptitude question….

can u send the recent tcs aotitude question to my mail id plz..