# Maths Aptitude Question And Answers – Volume III

Hi to all!!!! In this let us see few more questions which is related to Maths. Just give a try to answer the question before you scroll for answers ðŸ™‚

1. Five 0’s=120. Prove it

2. There are two candles of same length, each can burn for exactly 90 minutes. There is no clock with you, both the candles should burn for exactly 135 minutes. Find a way to burn it without turn off manually.

3. Odd man out

297, 462, 891, 354, 693,264, 385

4. There are two bottles one is 5 liter and the other is 3 liter. By using these two bottles you’ve to fill 4 liter of water. How will you do that?

5. Â What is the least number to be added with 1056, So that Â the sum is completely divisible by 23?

a. 2

b. 3

c. 18

d. 21

6.Â The largest 4 digit number which is exactly divisible by 88 is

a.9933

b.9988

c.9944

d.9999

7. In a class 80% have passed English,70% passed Hindi 10% didn’t passed either. If 144 students passed both. What is the total strength of the class ?

a. 320

b. 160

c. 80

d. 240

8. Salary of Raju and Ram are in the ratio 2:3. If the salary of each is increased by Rs.4000, the new ratio becomes 40:57. What is the new Salary of Ram?

9. In a hotel, rooms are numbered from 101 to 550. A room is chosen at random. What is the probability that room number starts withÂ 1, 2 or 3 and ends with 4, 5 or 6?

10. Â The least perfect square, which is divisible by each of 21,36 and 66 is

a. 213444

b. 214344

c. 214434

d. 213444

Answers

1. (0)!=1, So 5 (0)!=1+1+1+1+1=5

Then 5!=120

2. Let the 1st candle be burnt by lighting two sides of the candle. So it’ll glow for 45 minutes.

After that light the second candle and it’ll glow for 90 minutes. So totally 90+45=135 minutes.

3. 354 (Since in all other numbers the left digit+right digit= the middle number)

4. Â Take water in 3 liter bottle and pour it in 5 liter bottle.

Then do the same once again and keep the remaining one liter in 3 liter bottle.

Now empty the 5 liter bottle. Then pour that one liter in the 5 liter and fill 3 liter once again by using 3 liter bottle.

So now there is 4 liter of water in 5 liter bottle.

5. Â (a) 2

Explanation

```23) 1056 (45

92
------
136
115
------
21
------```

Required number = (23 – 21)
= 2.
6. (c)9944

Explanation

The largest 4 digit number is 9999

```  88)9999(113
88  (-)
-----
119
88  (-)
-----
319
264 (-)
-----
55
------```

Required number =9999-55 = 9944

7.(d) 240

Explanation

Let x be the total No. of students,

0.7x+0.8x-144=0.9x (i.e No of students passed atleast one subject)

0.7x+0.8x-0.9x=144

0.6x = 144

x = 240

8. Rs.38000

Explanation

Let the salary of Raju and Ram be Rs.2x and 3x respectively

=2x+4000/3x+4000=> 40/57

57(2x+4000)=40(3x+4000)

=>6x=68000

=>3x=34000

Ram’s New Salary=34000+4000=38000

9. 0.2

Explanation

There are total 450 rooms.

Out of which 299 room number starts with either 1, 2 or 3. (as room number 100 is not there) Now out of those 299Â rooms only 90 room numbers end with 4, 5 or 6.

Ans : The probability is 90/450 i.e. 1/5 or 0.20
10. Â (a) 213444

L.C.M. of 21, 36, 66 = 2772.

Now, 2772 = 2 x 2 x 3 x 3 x 7 x 11

To make it a perfect square, it must be multiplied by 7 x 11.

So, required number = 22Â x 32Â x 72Â x 112Â = 213444

I hope this is useful for you. If you find any difficulty feel free to post your comment ðŸ™‚

#### kirthika

`Edit your profile` or check this `video` to know more

## HCL Campus Interview Questions & Answers 2012

#### Welcome To TechTwinklers!

Tech Twinklers is a Tech Blog run by Students with an aspiring enthusiasm in Technology and Gaming. This Blog will bring News about the Modern Technology, Educational Advances, Campus Interviews, etc. So make sure you subscribe to our blog because we don't want you to miss a thing that is posted here..

### How To Fix chmod -R 777 / [or] chown -R username:username /

September 16, 2013

June 25, 2011

June 24, 2011

June 4, 2017

March 29, 2012